Predvsem gre za veščino, katero se moramo naučiti. Krepitev ljubezni do sebe je zelo velika vrednost. Saj, kot če bi posadili rožico bi vedeli, da iz tega semena zraste nekaj novega in prav tako je z nami. Vsekakor pa jo moramo tudi zalivati, da bo vzklilo nekaj novega. In tako, je tudi, ko krepimo ljubezen do sebe.

Začnemo lahko vedno tako, da si zaslužimo ljubezen, kot vsako bitje na temu svetu. Šele, ko bomo ljubili in sprejeli sebe v celoti, bomo lahko dajali ljubezen drugim in jo sprejemali z odprtim srcem. Ljudje se velikokrat ali pa kar zelo pogosto soočamo z različnimi izzivi in takrat spoznamo ali se imamo resnično radi ali ne. Ker pa smo bili v naši preteklosti velikokrat prizadeti, smo se naučili da pustimo delček sebe vedno skritega, pri tem pa se pravzaprav zaščitimo pred ponovnimi slabimi izkušnjami. Kadar zavestno delamo na ljubezni do sebe, si sčasoma ponovno povrnemo zaupanje vase in tako smo vedno bolj zvesti sebi.

Žal pa živimo v takšnem svetu, kateri je nagnjen k primerjavam in obsojanju, prav tako lahko hitro zapademo v zanikanje našega pravega jaza. Včasih se nam zgodi, da lahko dokaj hitro sprejmemo kako odločitev, ponovno drugič, pa jo sprejemamo s težavo. Vse to je zelo dobro, saj se s tem učimo. Kadar pa prepogosto strmimo k temu, da bi ugajali drugim, se nam pripeti, da začnemo zanikati naše dušno poslanstvo in svoj pravi jaz. Zakaj pa smo tako pripravljeni zaupati drugim, samo sebi ne? Vzorce samo obsojanja nam vcepita vzgoja in okolje v katerem trenutno živimo. Z delom na sebi, pa jih je mogoče premagati. Zavedati se moramo, da nas nase napake ne definirajo. Naučiti se moramo kako preseči negativno mišljenje o sebi ali drugih in pri tem gledati, da se vzljubimo kakršni smo in prav tako tudi druge. Ljudje se učimo, skozi celotno življenje.

NEKAJ NASVETOV ZA KREPITEV SAMOZAVESTI :

– Kadar do sebe razvijemo sočutje in se začnemo obnašati ljubeče, se lažje prilagodimo spremembam in se po vsakem padcu lažje postavimo na noge
– Ko smo zvesti samemu sebi, ne glede na okoliščine, postanemo pogumni in  močnejši. Kadar pa smo pod pritiskom, poskusimo z nežnostjo objeti svojo izkušnjo in krepimo zavedanje, da lahko vedno računamo nase, da smo in bomo vedno nekaj naredili kar je v naši najboljši moči – ne glede na to ali nam bo uspelo ali ne ( saj smo lahko pri tem poraženi )

– Ko začnemo delati iz sebe in se izražati prav tako na ta način, se počutimo bolje v svoji koži in tisti »grozni občutek », da nam nekaj leži na naših ramenih, kaj hitro izgine. Vedno boljšamo osredotočeni na sedanji trenutek in tiste misli o naši prihodnosti nas ne navdajajo z paniko ali strahom. Tako začnemo zaupati, da se vse stvari dogajajo za naše najvišje dobro.

– Kadar začnemo slediti svojemu notranjemu glasu, se tudi naši odnosi izboljšajo. Z rednim delom na sebi, tako v svoje življenje prikličemo podobno ali celo isto misleče ljudi, kateri pa nas cenijo in spodbujajo in nas imajo radi zaradi nas samih. Ljudje, kateri pa nam odvzemajo veliko naše energije, odidejo, saj se tako ne morejo več hraniti z našo nemočjo.

– Pomembno je, da vsaki dan zaupamo, da je to kar počnemo dobro za nas, saj se nam na koncu vedno vse obrestuje in v življenju nam začne prinašati še več pozitivnih trenutkov. Zavedati se moramo, da je prav da se dobro počutimo, da si zaslužimo biti srečni. Saj le tako lahko z zaupanjem pričnemo slediti svojim sanjam.

KAKO SEM SI SAMA POMAGALA Z NEKATERIMI TEHNIKAMI

1.MEDITACIJA
Je globoko sproščanje in osredotočanje z dihanjem, da se najboljše povežemo s samim seboj. Začnite razmišljati o tem, kaj si želite od vašega življenja, nato si zapišite nekaj afirmacij in si jih med meditacijo prikličite v vaše misli. Če vsaki dan meditiramo in se pri tem zavestno osredotočamo na ljubezen do sebe, bomo zelo hitro izboljšali našo samozavest in pri tem prav tako vse odnose z našo okolico.

2.EFT TAPKANJE IN VAJE PRED OGLEDALOM

Kadar se pogledamo v ogledalo in si na glas povemo, kaj čutimo, bomo tako najlažje odkrili svoje strahove in se z njimi soočili. Če pa se nam zgodi, da si pred ogledalom, malo težje povemo, da se imamo radi in se sprejemamo, lahko to naredimo med tapkanjem ( EFT tehnike tapkanja ). Veliko ljudi mi je povedalo, da so lažje osvojili tako ljubezen do sebe in da so bile bolj učinkovite, kot če so si jih zgolj napisali na list papirja ali si jih celi ponavljali v mislih.

3.PISANJE DNEVNIKA

Čisto vsaki dan, si lahko zapišemo naše izkušnje. Kako smo se ob tem počutili ? Ali je bilo naše ravnanje v skladu z našim notranjim glasom ? Nas je kaj vznemirilo? Kako smo se s temi čustvi spopadli? Smo jih mogoče na neki način prikrili ali dopustili, da so se odvile negativno?

Bolj pogosto, ko si pišemo takšen dnevnik, bolj ko smo pozorni na svoje občutke, bližje bomo samemu sebi in kar je za mene zelo pomembno, da smo vsaki dan bližje samemu sebi.