Strategije, katere nam bodo pomagale ohraniti mir, kadar se nam zdi, da so vsi napeti.

Ker se še naprej spopadamo z izzivi, ki jih prinaša pandemija, je naravno, da se občasno počutimo pod stresom – morda bomo opazili, da so tudi naši kolegi, prijatelji ali družinski člani napeti. Čeprav želimo ljudem vse dobro in jih v življenju podpiramo, ima lahko stik z vsem tem stresom negativen domino učinek in nam dodatno preprečuje, da bi sami ostali mirni.

Nekaj strategij in verjamem, da vam lahko katera od teh prav tako koristi . Poskusite katero in videli boste rezultate !

Trikrat globoko vdihnite

»Da ostanemo mirni, se osredotočimo na dihanje. Poskrbimo, da globoko vdihnemo. To preprečuje, da bi se naše telo odzvalo na stres okoli nas. Če so ljudje v isti sobi kot jaz, bi lahko poskusil biti bolj prefinjeni pri svojem dihanju, a vseeno pazimo, da vdihnemo in izdihnemo čim globlje. Vsaj dva ali tri globoki vdihi nas lahko resnično spremenijo.

Nastavite enominutni časovnik hvaležnosti

»V situacijah visokega stresa se vedno pomirimo s prakso hvaležnosti. Zaprimo oči in med dihanjem pomislimo, za kaj smo hvaležni z vsakim vdihom. To nam bo dvignilo razpoloženje in sprožilo naše pozitivne misli. Nastavimo alarm za eno minuto in začnimo. Če se po eni minuti počutimo dobro, ponovimo alarm!  J

Spomnimo se, da se moramo osredotočiti na lastno energijo

“Kadar koli prekinemo klic ali se opomnim na nekoga, ki me je lahko malo pretresel, si vzamem trenutek in se opomnim : ‘To je njihova energija, ne moja. Med pandemijo sem se zavestno trudila razlikovati med svojimi strahovi in drugimi. Kadar si vzamem trenutek, da se spomnim na to realnost, potem so to klici, kateri povzročajo stres, močno vplivali na mene.

Pridite s kraja sočutja

»V trenutkih, kadar čutimo, da smo na robu prevzemanja negativnosti nekoga drugega, poskušamo najti sočutje do osebe, katero pa je vidno pod stresom. Poleg tega, da stvari jemljemo osebno, je skupna reakcija na ljudi, kateri so vidno pod stresom, njihovo presojanje. Trudimo se in ostajamo zakoreninjeni na mestu sočutja, saj smo bili vsi tam nekoč. Spomnimo se, da mora biti vse, kar močno vpliva na njih, njihovo razpoloženje, res težko. Iskanje sočutja nas lahko spomni, da stvari ne jemljemo osebno, in ustvarimo priložnost, da se povežemo z nekom na globlji ravni in mu ponudimo podporo.

Dotaknite se srečnega spomina

»Kadar se v nas prikrade napetost, lahko postane otipljiva in zviša raven tesnobe za vse okoli nas. Kadar začutimo, da so drugi ljudje pod stresom, položimo roke na mizo z dlanmi navzdol. Nato zapremo oči, čeprav le za nekaj sekund, in pomislimo na kraj, v katerem smo kot otroci vedno uživali. Pomirjujoče mi je, kadar si predstavljam nežne morske valove, katere opazujem, kako se iskrijo, kadar sedim na klopi in čutim toplino sonca. Ta majhna vaja me takoj usmeri na pozitivu!

Poskusite z metodo “ABC” 

“Tako enostavno je prevzeti energijo drugih. Da bi ostali osredotočeni v okolju z visokim stresom, vadimo metodo ABC: zavedanje, dih, izbira. Zavedanje je prvo orodje, katerega uporabljamo. Drugi je dihanje. Saj nam vsak dih pomaga ostati, da smo lahko popolnoma mirni. Tretja je zavestna izbira. Odločimo se, da ostanemo mirni, medtem pa drugim nudim podporo.

Začnite dan z meditacijo

»Jutro poskušam začeti z meditacijo, kar mi daje občutek miru, kateri pa me drži pokonci skozi celi dan. Od dneva do dneva se spreminja od treh minut do celo štiridesetih, odvisno od tega, koliko časa imam, vendar se trudim, da tega prostora nikoli ne zamudim. Če me nekaj moti čez dan, iščem meditacijo na to temo.

Poslušajte osebo

»Prvič, menim, da je pomembno, da ne zavržemo svojih občutkov z besedami:” Vse bo v redu. “Morda preživljajo nekaj norega ali strašljivega. Če je mogoče, si vzamemo nekaj minut časa in jim dovolimo, da se nam izpovejo in delijo, tisto kar jih muči v njih. Ne sodimo, samo poslušamo. Če čutim, da lahko pomagam, lahko ponudim svoje predloge, vendar ne zavračam tega, kar doživljajo, ampak sem samo v podporo. Nato se poskušam odmakniti od  njihovega zaslona, tako da se za trenutek umaknem. To je zame odličen način, da se rešim norosti našega sveta in se spomnim, kaj je pomembno.«

Zapišite eno stvar, ki jo lahko nadzirate

»Čeprav ne moremo nadzorovati, kaj se dogaja z nami ali okoli nas, lahko vsekakor pregledamo, kako reagiramo, in odsevamo svoja čustva. Kadar so drugi ljudje okoli mene poudarim, da so želeli zapisati stvari, katere pa sami ne nadzirajo več. Prav tako mi moje vodenje seznama, daje perspektivo in dejanja zapisovanja me pomirjajo samo po sebi. Na neki način mi pomagajo razmisliti in se osredotočiti.«