NLP tehnike pomagajo pri lastnih omejitvah in kdor si želi spremembe mu bodo zagotovo pomagale. Prednosti NLP tehnike je, da konsistentno prinašajo rezultate, kar pomeni, da lahko z njimi pomagamo sebi in drugim. Znana tehnika za odpravljanje strahov je Fast Phobia Cure, katera je pomagala različnim ljudem po svetu.

Svetovalci, kateri jo uporabljajo, vedo, da je tehnika Fast Phobia Cure hitra, varna neboleča in učinkovita za reševanje strahov, fobij…

Tehnika Fast Phobia Cure je znana tudi kot hitro zdravljenje s fobijo, se je razvila iz tehnike, ki jo je razvil Richard Bandler, eden od soustanoviteljev Nevro lingvističnega programiranja (NLP). Poimenoval jo je tehnika disociacije VK (vizualno kinestetični občutki). Različico priporočajo s strani Evropske študije inštituta Therapy. Zelo je koristna za posameznike, ki so po izpostavljenemu travmatičnemu dogodku razvili manjše oblike bolezni.

Preprosto opisana, tehnika deluje tako, da posamezniku kateri je doživel travmatsko izkušnjo, ga popeljemo skozi varno sproščeno stanje. Travmatični spomin se ponovno obdela, tako da se shrani kot “navaden”, čeprav neprijeten spomin, ne pa tisti, ki se neprestano aktivira kot odziv na slabo izkušnjo. To dosežemo tako, da omogočimo pomik spomina v možganih iz amigdale v neokorteks.

Vloga amigdale je, da nas opozori na nevarnost in spodbudi telesno reakcijo v boj. Običajno se vsi začetni občutki, povezani z grozečo izkušnjo, prenesejo v amigdalo in se oblikujejo v senzorični spomin, ta pa v hipokampus in od tam v neokorteks, kjer se prevede v besedni ali pripovedni spomin in shrani. Ko pa se dogodek zdi življenjsko nevaren, lahko pride do nenadne preobremenitve informacij in čutni spomini ostanejo ujeti v amigdali, namesto da bi jih prenesli v novokorteks in jih osmislili. Medtem ko je ujet v amigdalo, spomin travme nima prepoznavnega pomena. Ni ga mogoče opisati, le ponovno ga doživimo v neki senzorični obliki, kot so napadi panike ali bliskoviti pregledi.

Amigdala je pomembna pri oblikovanju strahu in anksiozniosti. Bolniki z anksioznimi motnjami pogosto kažejo povišan odgovor amigdale na anksiozni namig. Amigdala in druge strukture limbičnega sistema so povezane s prefrontalnim korteksom. Prekomerni odgovor amigdale je lahko povezan z znižanim vzdržnostnim pragom, ko odgovarja na zaznane grožnje.