Kaj so mentalni zemljevidi?

Kadar živimo v našem dojemanju sveta, pravimo da je to lahko neka osnovna ideja. Na neki način gre vse skozi naša prepričanja, vzgojo, izkušnje, duševno stanje in še bi lahko naštevali.. zaznavanje oseb nikoli ne bo enako od nekoga drugega. Prav tako se lahko prepiramo samo zato, ker vsak izmed nas vidi stvari drugače.

Kadar želimo biti uspešni je pomembno, da lahko razumemo in spoštujemo druge poglede ali zaznave.

Vsak izmed nas lahko svoje sposobnosti izboljša, tako da:

  • Previdneje gleda in posluša druge ljudi. Naš mentalni zemljevid se bo tako razširil in izboljšal.
  • Potrebno je tudi gledati na naš duševni zemljevid. Naš vpliv se bo tako povečal, ker bo več povezav in bomo druge tako pritegnili, da nas bodo poslušali, saj ji bo pri tem zanimalo kaj si mislimo.

Bodite radovedni kako razširiti svoje razmišljanje. S tem razvijamo svojo prilagodljivost in tako se lažje prilagodimo drugemu zemljevidu sveta.

Kako preizkusiti ali je mentalni zemljevid koristen za nas? Preprosto povedano ali se zaradi tega pogleda bolšje počutimo in smo srečnejši? Ali dobimo rezultate za katere menimo, da bi jih morali dobiti?  Če smo ves čas v konfliktu s samim seboj se naš zemljevid ne ujema z izkušnjami, katere smo si pridobili.

Če je naš mentalni zemljevid neučinkovit ne gre za to, da nam primanjkuje inteligence, niti niso krive zunanje okoliščine. Lahko je naš pogled na svet samo drugačen in ni v skladu z drugimi izkušnjami.

Prav tako se ga da izboljšati, potrebujemo voljo in stopiti ven iz svoje cone udobja !!!