Nekaj možnih načinov kako premagati strah:

Predstavljajte si, da bi lahko naredili vse kar si želite in pri tem ne bi občutili strahu ali pa druga negativna čustva.

Strah nam je lahko že dan  v zgodnjem otroštvu. Vsi nam dopovedujejo, naj se izogibamo določenim dejanjem (na primer, plezanju po drevesih, spust s kolesom po  klancu navzdol,…). Čez čas postanemo previdni. Namesto da bi ukrepali, iščemo dovoljenja ali potrditve. Z odraščanjem tako vedenje postane nezavedno in samodejno. Ne zavedamo se prisotnosti tega, a nas strah pred neuspehom nadzoruje iz ozadja in upravlja z nami.

Premagovanje strahu ni lahka naloga, a se da, še posebej, če se odločite, da hočete osebnostno zrasti. Kar pa ne pomeni, da ne boste čutili prav nobenega strahu. Morate pa biti pripravljeni na to, da se soočite z lastnimi strahovi in jih raziščete.

Toda kako se boste verjetno vprašali?

1. Identificirajte vir strahu

Od kod izvira strah?, Kdaj je bil oblikovan?  Opazujte, kaj pri tem občutite, vidite ali celo slišite..

Če so bili starši v veliki meri zaščitniški ali če smo imeli strogo učiteljico, boste videli, da so tako ravnali, ker so hoteli samo najboljše. Zlahka boste videli, kako vaša zgodovina sama interpretira dogodke. Če boste nanje gledali kot zunanji opazovalec, boste videli, da nimajo nič opraviti z vami (nami) Ta pa imajo velik vpliv na vaše sedanje življenje.

2. Poenostavimo si zadeve

Težko je vizualizirati, če ne vemo kako bi začeli. Kadarkoli boste poskusili se vam bo to lahko zdelo nemogoče. Pri tem pa boste lahko začutili različna čustvena stanja. Ko si poenostavimo nalogo, katero želimo doseči, se nam pojavijo zelo jasni odgovori.

Lahko vam povem moj primer. Ko sem si želela ustvariti spletno stran pri vsem tem pa nisem imela pojma kako in kje začeti. Svojo nalogo sem si poenostavila tako, da sem začela z zelo majhnimi koraki ( spraševala sem svoje znance, kateri so že imeli vse narejeno, kako so oni začeli in pri vsakem od njih dobila kaj koristnega, nato sem začela raziskovati na spletu,  prihajale so ideje in odločitve) nato se nam začnejo stvari odvijati. Ugotovite, kateri korakaje prvi, drugi nato pa se odvije vse skupaj samo še navzgor.

3.Neuspehu se ne moremo izogniti

Vsi bi radi živeli življenje, ki bi bilo polno strasti, uspehov in osebnega zadovoljstva. To pa se ne zgodi,  če se bomo spotikali ob svoje strahove in iskali lažje poti. Prej ali slej moramo premagati strah. Kako? Tako, da ga sprejmete. Nanj začnite glede z drugačnimi očmi in naj postane del našega življenja. Sprejmimo bolečino, ki izvira iz tega, hkrati pa se zavedajmo, da je kratkotrajna. Prej ali slej bo minila in pripravljeni bomo na neko novo pot svojega življenja.

4. Če večkrat pademo, večkrat lahko uspemo

To še kako drži, saj lahko ponazorimo z vsakdanjim primerom. Recimo, da želite postati odlični v svojem poklicu in da želite izstopati po svojih uspehih. V tem primeru velja, da je treba upoštevati konstruktivne kritike, saj je to priložnost za izboljšanje dela. Ne domnevajte, da veste vse in da se “padec” vam že ne more zgoditi. Tudi najuspešnejši ljudje doživijo kak padec. Razlika med njimi in tistimi, ki niso uspešni, je ta, da prvi razumejo padec kot stopnico višje in jim da še večji zagon do uspeha. Drugi pa si verjetno ne bodo upali ponovno probati.

5. Neuspeh je začasen

Tudi če se nam zdi, da bomo zaradi enega neuspeha (ali več zaporednih) za vedno obveljali za zgubo, to ni res. Ko si predstavljate neuspeh, si verjetno v glavi vrtite film, v katerem imate glavno vlogo. Zaporedje dogodkov privede do vašega neuspeha. A v življenju ni tako. Pomislimo  na  najljubši film. Glavni lik smo mi in verjetno smo se trudili za nekaj? Večkrat pri tem pa smo  doživeli neuspeh, dokler nismo osvojil nove lekcije.

Ne moremo predvideti prihodnosti, tako da ne vemo, ali je neuspeh dobra ali slaba stvar. Pomembno je, da se iz njega naučimo  in vztrajamo še naprej, pri tem pa obstaja velika verjetnost, da bomo dosegli svoj cilj. Pomnite: strah pred neuspehom je samo misel, ne pa dejstvo. Nima zveze z resničnostjo. Je mentalni film, ki se neha, še preden se prava zgodba začne. Pomembno je, da prepoznamo svoje misli in se znamo ustaviti, ter jih pretvoriti v pozitivno misel.

Tudi sama sem se velikokrat spraševala kako in kdaj bo napočil moj trenutek. Vendar vse dokler nisem šla v akcijo ni bilo nič. BREZ AKCIJE NI REAKCIJE!

6. Opazujmo svoje misli

Na svoje misli lahko gledamo, na tisto kar dejansko so. Nihče nas ni naučil, kako si sami lahko ustvarimo svojo življenjsko izkušnjo, zato smo ujetniki svojega uma.

Kadar mislimo, da nismo dovolj dobri in temu verjamemo, bomo to dejansko tudi začeli čutiti. Tukaj pa gre samo za misel, katero so vam posredovali drugi, ne pa tudi za dejstvo da je to naša resnica. Kako nam to pomaga v boju proti strahu? Tako, da nam ni potrebno verejti vsega, kar nam drugi rečejo in ni nam potrebno verjeti vsaki naši misli, katera se rojeva v glavi.

7. Spremenimo perspektivo

Japonski pregovor pravi, da nas neuspeh nauči, kako doseči uspeh. Vsako misel, ob kateri se počutimo slabo, je treba raziskati. Negativna prepričanja se da odpraviti, vse pa  se začne z našim zavedanjem.

Strah nam pomaga rasti tako, kot nam je namenjeno. Svoja negativna prepričanja bomo odkrili, ko bo čas za to, saj ne gre za tekmovanje z drugimi, temveč tekmujemo sami s seboj. Naj se nam ne mudi. To prepričanje pa sprejmimo kot blagoslov. Modrejši ne postanemo s pomočjo uspeha, ki ga dosežemo, ampak s pomočjo neuspehov, katere smo prejemali na naši življenjski poti. To nas samo uči, da je treba bolj ceniti proces. Negativna izkušnje skušajmo razumeti kot dragocene lekcije. Ko se soočimo s takšnimi izkušnjami, se preprosto učimo in rastemo ter se zavedamo, da slabi časi ne bodo trajali večno. Slabi časi so minljivi.

8. Strah naj bo smerokaz!

Ljudje si delimo podobne ali iste osnovne strahove. Medtem ko jih nekateri zlahka premagamo drugi obtičijo sredi njih. Strahove uporabimo kot smerokaz, ki nam kažejo, na katerih področjih moramo še zrasti.

Strah pred neuspehom je nekaj, s čimer se sooča vsakdo. Poglobimo se v slike, ki se nam prikažejo ob določenih dogodkih. Kaj vidimo? Da ne moremo biti uspešni pri premagovanju svojih prepričanj, katere imam prisotne v sebi? To je samo delno neka zgodba, katera se nam odvija. Pravzaprav se ne bojimo neuspeha. Bojimo se mentalnega filma, ki si ga predvajamo konstantno.

9. Sprejmite strah

Prej ko se spoprijateljimo s strahovi, prej bomo lahko šli naprej. Ni strah tisti, ki nam preprečuje rast in  da živimo svoje sanje. Tukaj so prisotna še naša dejanja, katera naredimo zaradi strahov. Če smo odločeni, da bomo še naprej sledili svojim sanjam, bo ta postal kar naenkrat nepomemben za nas. Lahko samo odnehate, kar pa nas ne bo osrečilo.

10. Predstavljajmo si svojo prihodnost

 Predstavljajmo si, da živimo tako, da strah upravlja z našim življenjem. Kako se počutimo ob tem? Kje lahko končamo? Zdaj pa si prestavljajmo, da kljub strahu sledimo svojim sanjam. Živeli bomo življenje, kakršnega smo  si vedno želeli . Seveda bomo naredili napake, a kljub temu bomo sami ustvarili svojo pot. Lahko pa tudi sedimo doma in se smilimo samemu sebi, a to ne bo prineslo nobene spremembe.

Da bi živeli življenje brez obžalovanj, si moramo dovoliti tudi delati napake. To je naša  izkušnja. Premagovanje strahu si otežujemo samo sami. Ko se soočamo z njim, kmalu ugotovimo, da ni tako hudo kot si mislimo. Pomembno je, da se odločimo, kaj bomo naredili Premagovanje strahu pred neuspehom si lahko otežite samo sami. Ko se soočite z njim, kmalu ugotovite, da ni tako hudo, kot ste mislili. Odločite se, kaj boste naredili. Živeli življenje v strahu ali skušali živeti življenje vaših sanj?

Živimo življenje svojih sanj in pri tem postanimo zmagovalci nas samih.