PODZAVEST – KAKO JO ODKLENITI IN UPORABITI NJENO MOČ

Podzavest je močan sekundarni sistem, ki vodi vse v našem življenju. Naučimo se jo spodbujati in komunicirati med zavestnim in podzavestnim umom je močno orodje na poti do uspeha, sreče in bogastva.

Podzavest je podatkovna banka za vse, česar ni v našem zavestnem umu. Shranjuje naša prepričanja, naše prejšnje izkušnje, naše spomine in nenazadnje prav tako naše sposobnosti. Vse, kar smo videli, naredili ali mislili, je tudi tam.

Je tudi naš sistem vodenja. Nenehno spremlja informacije, katere prihajajo iz čutov, glede nevarnosti in priložnosti. Te informacije bi sporočil zavestnemu umu, kateri ga želi sporočiti (več o tej zapleteni temi – kasneje).

Komunikacija med podzavestjo in zavestnim umom je dvosmerna. Vsakič, ko imamo idejo ali čustvo, spomin ali podobo iz preteklosti, to podzavest komunicira z našim zavestnim umom. Druga komunikacija ni tako nepomembna in je dosežena z načelom samodejne sugestije.

Ta članek bo predstavil moči podzavesti in kako jo je mogoče uporabiti na poti do uspeha. Naučili se boste, kako bolje komunicirati s svojo podzavestjo in kako jo postaviti na tir, kateremu želite slediti.

Kaj je podzavest?

Ste že kdaj prebrali, da ljudje uporabljajo le en del svojih možganov? No, to je predvsem zaradi podzavesti. Znanstveniki ga v resnici nikoli niso poglobljeno proučevali in o tem še vedno ne vemo dovolj. Vemo pa, da bi lahko vodil in nadziral skoraj vse, kar počnemo.

Na primer, ko meditiramo in začnemo nadzorovati dih, prevzamemo nadzor iz podzavesti in jo dasmo svojemu zavestnemu umu. Začnemo panirati globoko in s trebuhom. Nato prenehaš nadzorovati in tvoja podzavest to počne. Ni nam treba ponovno razmišljati o tem. Naše dihanje bo še naprej sproščeno, dokler ga ne spremeni neki drug dražljaj (na primer stres). Vse je nadzorovano v zadnjem delu glave.

Drugi primer : Naloga podzavesti so informacije, katere prihajajo iz čutov. Naši možgani so bombardirani s stotinami MB na sekundo informacij. Eksplodiralo bi, če bi moralo vse pregledati in obdelati. Zato imamo vmes oviro – podzavest. Obdeluje čisto vse in bi posredovala le te informacije, katere so za nas pomembne prav v tem trenutku.

Divja opica

Najboljša primerjava podzavesti je z divjo opico. Lahko divja celi dan, saj se ne utrudi zlahka. In lahko prinese naključne informacije v glavni del možganov. Ali pa bi se lahko zaposlili z doseganjem naših ciljev in nam prinese informacije, katere potrebujemo za uspeh (priložnosti). Edino, kar moramo storiti, je, da tej divji opici damo namen!

Komuniciranje s podzavestjo

Sporočanje misli iz našega zavestnega uma v našo podzavest je težko, ker bi to morali narediti s čustvi. Samo misli, ki so posredovane s pristnimi čustvi, nam zaidejo v misli. In tam ostanejo le misli, katere podkrepi močno čustvo.

Na žalost to velja tako za negativna kot za pozitivna čustva. In na žalost so negativna čustva običajno močnejša od pozitivnih.

Strah in negativni samogovor

Naš prvi korak pri izkoriščanju moči podzavesti je odpraviti misli, obremenjene z negativnimi čustvi. Prav tako moramo ustaviti negativni samogovor ali pa se vsaj prepričati, da ni obremenjen s čustvi.

Naši strahovi se pogosto uresničijo, še posebej, če smo do njih zelo čustveni. In zato bi lahko negativni samogovor govoril tako škodljivo. Odprava teh negativnih misli ali njihovo čimprejšnje nasprotovanje je zelo pomemben korak k uspehu.

Obstaja zgodba o angelu varuhu, ki nam vedno sledi. Ko si rečeš “moje življenje je grozno”, zapiše grozno življenje. Ko rečemo “moje delo je dolgočasno”, zapiše dolgočasno delo . In ko rečemo “moje telo je grdo”, zapiše grdo telo . In nato gre naprej in nam izpolni vse te želje , ker so napolnjene z močnimi čustvi (žalost, razočaranje, obžalovanje, sovraštvo do sebe). Ta angel je naša podzavest.

Tu se ustavimo in se vprašajmo : “Si lahko privoščimo, da se nam v misli vnese negativni samogovor?”

Tehnika štetja

Ena najboljših praks pri zmanjševanju negativnega samogovorjenja je tehnika štetja. Vsakič, ko nam na misel pride negativna misel, ji nasprotujmo s skrajno pozitivno protimislijo. Na primer, če imamo pomembno predstavitev in si mislimo: »Osramotila se bom pred vsemi temi ljudmi«, takoj temu nasprotujte z: »NE! Tako bom dobra, da mi bo občinstvo pet minut ploskalo. “Resnica bo pogosto nekje vmes.

Tehnika gumba za brisanje

Drugo orodje za boj proti negativnemu samogovoru je gumb za brisanje .Ko v naš um pride negativna misel, v mislih pritisnemo gumb za brisanje in si predstavljamo, kako se ta misel, zapisana na listu papirja, uniči. Lahko pa si v mislih predstavljamo, da s pestjo razbijamo negativno misel.

Gorljiva želja

Naša podzavest bo delovala tudi na misli, katere se prenašajo z željo. Na podlagi želje bo naša podzavest naredila vse, da bi dosegla predmet želje. Zavestnemu umu se bodo odprle tudi vse razpoložljive poti za informacije o tem, kako to storiti.

Ko bo naš cilj postala obsežna obsedenost našega življenja in bomo imeli gorečo željo, da bi to uresničili, bomo uspešni. Ko svojo podzavest postavimo na nalogo, katero podpira to močno čustvo, nam bo omogočila, da vidimo priložnosti v življenju, katere nas bodo pripeljale do našega cilja.

Najboljši športniki postanejo najboljši le zaradi goreče želje, da bi bili številka ena. Od življenja ne želijo nič drugega, razen tega. To so prevladujoče sanje njihovega življenja. Za to so pripravljeni storiti vse, kar je potrebno:

  • Po vadbi ostanimo pozni in bolj vadimo svoje sposobnosti.
  • Naredimo vse, da razširimo svoje znanje in postanemo boljši od ostalih.
  • Nastavimo svojo podzavest, da išče priložnosti za doseganje svojih ciljev.

Kako lahko gojimo gorečo željo?

Začnimo z opredelitvijo svojega cilja. Naj bo to čim bolj natančno opredeljen. Naj bo čim bolj realen. Nekje ga zapišemo in začutimo.

Tehnika gorenja mostov

Nato zažgimo mostove. Uničimo vse varne čolne, katere bi lahko obdržali, če bi se kaj zmotilo. Naš um se je razvil, da bi nam pomagal preživeti, in takrat dosežemo najboljše rezultate. S sežiganjem mostov se preusmerimo v način preživetja in edina preostala pot je pot naprej – proti cilju.

Tehnika majhnih zmag (ali vrstice napredka)

Drugo zelo močno orodje je, da svoje življenje napolnimo z majhnimi dosežki (kateri nas pripeljejo do cilja). Če želimo shujšati za X kg teže, začnimo vsaki dan s pregledom grafa svojega dosedanjega napredka. Upamo, da se na splošno zmanjšuje, tudi če so majhne neravnine. Na mizo postavimo sliko nekoga, ki ima popolno težo, in si jo ogledujemo vsaki dan.

Motivacijska tehnika

Nenazadnje poiščimo tisto, kar nas spodbuja, da delamo na svojem cilju in ga uporabimo. Lahko nas spodbujajo pozitivni ljudje. Ali motivacijski video. Ali celo energična pesem.

Na vsak način poskrbimo, da bo goreča želja po doseganju cilja del našega vsakdana! V zakulisju bo naša podzavest obarvana z mislimi o našem cilju, okrepljena z gorečo željo po njenem doseganju.

Vera in ljubezen

Najmočnejša, pozitivna čustva so vera, ljubezen in seks. Prvi dve sta bolj duhovni, zadnja je bolj biološka. Kadar so prisotni, dajejo moč vsaki misli in lahko zlahka vstopijo v podzavest. Nato bo delovala na misel in jo prevedla v dejanja, priložnosti in ideje.

Vera je stanje duha, ki ga lahko induciramo ali ustvarimo s potrditvijo ali ponavljajočimi se navodili podzavesti, po principu avtosugestije.

Vera je drugačna od upanja, kajti kadar imamo vero, smo prepričani v rezultat. In kadar upamo, si samo predlagamo en možen scenarij v negotovih okoliščinah.

Tehnika vizualizacije

Naslednji korak k doseganju cilja je, da ga vizualiziramo. Temelji na zaupanju v rezultat. Ne upati, da bo želeni izid resničen, ampak verjeti, da je že resničen.

Ena najmočnejših tehnik je vizualizacija našega življenja, kadar je naša želja že izpolnjena. Vzemimo si nekaj minut na dan, da zapremo oči in si predstavljamo svoje življenje, potem, ko smo že dosegli cilj. Naj bo čim bolj živahno:

  • Kaj imamo oblečeno?
  • Kako ravnamo?
  • Kako se počutimo?
  • Kaj pravimo?
  • Kaj delamo?

Tehnika fizične priprave

Drugo orodje je fizična priprava. Če želimo biti slavni, začnimo nositi aparat, da popravimo zobe » ZDAJ !«In če želimo romantično razmerje, kupimo dodatno zobno ščetko in jo postavimo v kopalnico.

Tehnika ločevanja

In nenazadnje, opustimo svojo navezanost na rezultate. Nikoli ne moremo načrtovati, kako se bo naša želja izrazila. Ne omejujmo se na možnosti, katere imamo v tem trenutku, ampak raje sprejmimo odprt um in verjemimo v uresničitev svojih sanj.

Prejemanje komunikacije iz podzavesti

Kot smo že ugotovili, je komunikacija med zavestnim in podzavestnim umom dvosmerna. Podzavestnemu umu dajemo naloge, želja in cilja. Vrne pa nam informacije, priložnosti in ideje.

Smo se kdaj vprašali, zakaj obstajajo ljudje, kateri zlahka opazijo nove priložnosti? To se zgodi, ker jim podzavest daje več informacij o določeni temi, kot pa običajno drugim ljudem.

Smo kdaj opazili, da se takoj, ko se resnično odločimo za nekaj, kmalu pojavi priložnost, katera nam to omogoča? To je zato, ker ko se odločamo, si ustvarimo misel, katero pa je prežeta z željo in vero. In nenadoma začnemo prejemati informacije, katere potrebujemo za to.

Prag za zavestno zaznavanje

Ugotovili smo že, da naša podzavest sprejema vse informacije, katere  ustvarijo naša čutila. Nato filtrira informacije in se odloči, kaj bo preneslo v zavestni um. Razlika med tema dvema rezultatoma se imenuje prag za zavestno zaznavanje.

To je razlika med opazovanjem priložnosti in njeno zamudo. Gre samo za način, na katerega smo postavili svojo podzavest, in obremenitev nalog, katere smo ji zadali.

Ko imamo cilj, katerega poganjamo z željo in kadar verjamemo v rezultate, bomo začeli opazovati priložnosti za uresničitev teh sanj. Vse ostalo je filtrirano, zavrnjeno in shranjeno v naših spominih. Od nje bomo v glavnem pridobili v prihodnosti, ko bomo imeli druge cilje, vendar pa je to še zaenkrat izven dosega zavestnega uma.

Samodejni predlog

Narava je dala ljudem absolutni nadzor nad informacijami, katere vstopajo v podzavest, skozi pet čutov. Vendar to ne pomeni, da vsi izvajamo ta nadzor. Še več, v večini primerov povprečen človek tega nadzora ne izvaja. Zato toliko ljudi živi skozi življenje v revščini.

Metoda uvajanja misli v podzavest se imenuje avtosugestija. Vsebuje vse dražljaje, katere jih sami dajemo, in pridejo v naš um s čutili. Prevladujoče misli, katere ostanejo v zavestnem umu (negativne ali pozitivne), se podajo v podzavest in vplivajo nanjo. Misel prevladuje, če jo krepi močno čustvo (vera, strah, ljubezen itd.).

Tehnika mantre

Ena najmočnejših tehnik je tehnika mantre. Bistvo te tehnike je, da v mislih (ali na glas) ponovite pozitivno mantro, katera nam bo pomagala premagati težave ali strahove. Bolj ko jo ponavljamo, močneje v to verjamemo, imamo več zaupanja v svoje besede  in boljši je rezultat.

Po številnih znanstvenih študijah je eden glavnih vzrokov bolezni … hipohondrija. To je umetnost prepričevanja sebe, da smo bolni. To je močna mantra samodejne sugestije, katera pa poganja negativna čustva, kot je strah.

Če je to mogoče, bi moralo biti tudi mogoče prepričati naš um, da smo zdravi, srečni, lepi ali duševno močni.

Tehnika obremenitve pri branju

Malo prej smo prejeli navodila, da si postavimo življenjski cilj. Zdaj si zapišimo ta cilj in ga okrepimo z željo, da ga dosežemo. Po prebujanju in pred spanjem na glas preberimo svoj cilj in prav tako večkrat na dan. Vizualizirajmo, da že imamo svojo željo. Oglejmo si in začutimo, da imamo željo. Kadar beremo, zmešajmo čustva in na glas povejmo svoje cilje. Bodimo zvesti izidu.

Ne pozabimo, da moramo plačati, če želimo vplivati na svojo podzavest. Ta cena se imenuje vztrajnost. Nenehno moramo izvajati korake za samodejno sugestijo, svoje cilje moramo ponavljati naglas in še naprej zaupati v rezultat in končni izid.

Razlika med tistimi, kateri uspejo, in tistimi, kateri ne uspejo, je lahko le nekaj dni. Ali pa je to lahko razpoložljivost rezervnega načrta. Tisti, kateri vedno rečemo: “Če mi ne uspe, bom naredil to in ono”, bodo vedno storili to in ono. Ker bi naš um vedno razmišljal o izhodu.

Vir

Ta članek temelji na eni najstarejših knjig o samopomoči: Pomislite in obogatite avtorja Napoleona Hilla. Ponuja niz preprostih, a težko obvladljivih pravil, katere jih lahko vsak uporabi za bogatenje. Eno od teh pravil je samodejna sugestija. Gradivo iz knjige sem prilagodila in ga uporabila v sedanjosti. Zagotovila sem svoj pristop pri učenju in uporabi metod iz knjige.

Povzetek

Podzavest je eno najmočnejših orožij, katere jih imate v svojem arzenalu. To je lahko razlika med opažanjem ali zamudo priložnosti. Ali pa razlika med bogatim in izpolnjenim ali revnim in nesrečnim življenjem. Lahko nam daje vpliv na ljudi ali pa nas zasužnji pri delu za druge ljudi.

Samodejna sugestija je način vnosa idej in misli iz našega zavestnega uma v naš podzavestni um. S to veščino lahko vplivamo na svojo podzavest, da si prizadevamo za cilje, katere so za nas pomembni. Obvladovanje tega lahko vodi do uspešnega življenja in izpolnitve vseh vaših sanj.