Je osnovni mehanizem za preživetje, ki se sproži kot odgovor na določene dražljaje, kot so bolečina ali nevarnost. Zelo malo čustev ima takšen vpliv na naše obnašanje kot strah. V izrednih primerih, doživljamo strah, kot močen odziv na nepremičnost telesa. Strahu je priučen. Strah se najbolj učinkovito nalezemo s posnemanjem in obnašanjem drugih ljudi. Je čustvena osnova tesnobe ali anksioznosti. Izzivi človeka nastanejo takrat, kadar ne reagiramo s strahom na dejanske nevarnosti.

Prav tako je pomembno, da razlikujemo med strahom in tesnobnostjo. Strah je pogosto povezan z določenimi vedenji, tesnobnost pa je posledica groženj. Strah se skoraj vedno nanaša na prihodnje dogodke, kot so poslabšanje situacije, ali pa pri nadaljevanju nekatere situacije katera se nam zdi za nevzdržno. Vsi ljudje imamo instinktiven odziv na trenutno situacijo, kateri pa je zelo pomemben za preživetje.

Razlikovati pa moramo pred normalnim strahom ali fobijo. Na primer veliko ljudi se lahko boji višine, vendar jih ta ne bo ovirala pri normalnem življenju. Kadar pa ta strah postane tako močan, da nas onemogoča pri naših aktivnostih lahko govorimo o fobiji. Med najpogostejše strahove spadajo: strah pred letenjem, strah pred višino, strah pred kačami in pajki, strah pred zaprtimi prostori…

Za čustvene procese je značilno, da so delno prirojeni in delno priučeni. Večina strahov pa je delno naučenih.

Velikokrat ljudje strah poglabljamo v sebi in se ga ne želimo znebiti. S strahom se je potrebno soočiti in ga sprejeti, da je tukaj in sedaj prisoten. Prav tako je lahko povezan z našimi preteklimi izkušnjami. Pomembno je, da ga razumemo in smo se pripravljeni soočiti z njim. V življenju se nam velikokrat zgodijo različni pripetljaji, saj edino tako osebnostno rastemo in se lahko začnemo zavedati nekaterih dejstev.

Dokazano je, da se ljudje velikokrat bojimo neznanega. Pri tem pa si začnemo ustvarjati različne filme v svojih glavah, kar lahko posledično še bolj potencira strah.
Strah je lahko zelo motivacijski, saj nas lahko prav tako požene v akcijo in naredimo veliko stvari, katerih drugače ne bi.

Strah je lahko povezan z izgubo. Na primer, če smo v življenju doživeli smrt ljubljenih , strah pred zavrženostjo ( se definicija iz strahu pred ločitvijo).

Pri vsem naštetim je pomembno, da naše možgane počasi treniramo na razreševanje strahu. Da bi lahko strah premagali, si moramo zadati cilje, kateri strmijo k premagovanju strahu.

Prav tako, se lahko pri vsaki situaciji vprašamo ali se ga je res potrebno bati?

Zavedajte se, da sem se tudi sama soočala s svojimi strahovi, tesnobami ali paniko. Ja res je in velikokrat se ujamemo v neki začarani krog. Pomembno je, da se začnemo zavedati tega in poiščemo pomoč. Nekateri se spopadamo bolje in drugi malo slabše. Na nas samih pa je ali si bomo  poiskali pomoč in stopili ven iz našega kroga. Ni se potrebno bati, kaj si bodo drugi mislili o nas, temveč da mi postanemo takšna oseba kakršna želimo